Et implantat fungerer som en permanent løsning for en tand, der mangler. En implantatskrue indsættes i kæbeknoglen og erstatter den tabte tandrod. På denne skrue monteres et forbindelsesled, der kaldes et abutment, hvorefter en skræddersyet tandkrone, tandbro eller aftagelig tandprotese fastgøres til abutmentet.
Behandling med implantat indledes normalt med en konsultation hos tandlægen. Tandlægerne Lipkesgade har stor erfaring med æstetisk og rekonstruktiv tandbehandling, og implanater er en af de mange muligheder, der overvejes i forhold til alternative løsninger. Behandlingen kræver, at knoglen i området er egnet til indsættelse af en skrue. Dette vurderes typisk ud fra et røntgenbillede samt en klinisk undersøgelse. Hvis det vurderes, at knoglen ikke umiddelbart er egnet til indsættelse af et implantat, kan en kirurgisk knogleopbygning udføres. Som alternativ til implantatbehandling kan der laves en protese eller fremstilles en bro. En protese består af en eller flere kunstige tænder, der er fastgjort til et underlag, som hviler på gummen. En tandbro er et antal tandkroner, der er forbundet og fastgjort til de tilbageværende nabotænder.
Et implantat er fremstillet af titanium, et meget vævsvenligt materiale, som kroppen ikke reagerer negativt på (fremmedlegeme reaktion). Tandlægen placerer implantatet ved at lave et lille snit i tandkødet og derefter forbore et standardiseret hul i kæbeknoglen med et særligt kalibreret bor. Implantatet kan derefter monteres i det forberedte hul. Ovenpå implantatet sættes en lille helingskrue, der som regel vil stikke igennem tandkødet. Tandkødet kan herefter sys tilbage på plads med et par sting. Afhængigt af hvilken tand der erstattes af implantatet, kan der fremstilles en midlertidig smileprotese, der midlertidigt kan erstatte de manglende tænder, indtil der kan laves en permanent implantatbåren løsning. Hele indgrebet tager som regel mellem 1-2 timer.
Efter implanatet er sat
Når implantatet sidder fast i knoglen, kan der sættes noget ovenpå. Ned i implantatet placeres et mellemled, også kaldet et abutment. Ovenpå dette abutment kan man derefter sætte det, der skal ligne tænder - enten kroner eller en aftagelig protese. Efterhånden som behandlingen med implantater er blevet mere almindelig, er der kommet utroligt mange forskellige mærker af implantater på markedet, nogle bedre end andre. Hos Tandlægerne Lipkesgade har vi valgt at bruge et af de ældste og mest efterprøvede implantatmærker. Det har vi gjort, da vi er overbevist om, at vi ikke vil gå på kompromis med kvaliteten af de behandlinger, vi udfører. Men kvalitet koster - desværre. Det er derfor nemt at finde tandlæger, der tilbyder behandling med implantater til en lavere pris end os. Dog finder man ikke tandlæger, hvor kvaliteten er højere.
Implantat på vej til at blive skruet ned i hullet i knoglen
Implantat i knoglen
Hævelse efter en implantatoperation er helt normalt. Det er en naturlig reaktion fra kroppen, når den heler der, hvor implantatskruen er blevet indsat. Har du desuden fået udført en knogleopbygning, vil hævelsen typisk være mere udtalt. Det er derfor vigtigt, at du tager den foreskrevne smertestillende medicin, da den udover at lindre eventuelle smerter også modvirker hævelse. Man kan desuden anvende en ispose eller andet koldt på kinden for at reducere hævelsen; desuden bør man holde hovedet højt de første timer efter indgrebet. Hvor lang tid efter indgrebet man kan begynde at spise og drikke, er individuelt og noget du vil få grundig instruktion om, når du er på klinikken.
De første uger efter en implantatoperation er ekstremt vigtige for helingsprocessen. Hvis der skal udføres knogleopbygning i forbindelse med en implantatbehandling, vil der derfor typisk blive ordineret medicin. Medicinen gives for at undgå betændelse i området, så der skabes de bedst mulige betingelser for knogledannelse.
På følgende link kan du finde vores information til patienter efter de har fået foretaget operationer: Vejledning efter kirurgiske indgreb
Inden operationen anbefaler vi, at du på klinikken indtager nogle smertestillende piller. Kirurgen vil anvende en stor mængde lokalbedøvelse, så indgrebet bliver helt smertefrit. Bedøvelsen vil normalt vare 2-3 timer efter operationens afslutning. De smertestillende piller, du tog før operationen, vil derfor have effekt, når lokalbedøvelsen begynder at aftage. Vi anbefaler, at man i de første 3-4 dage tager den maksimale dosis af smertestillende – det er lettere at holde smerterne nede end at bekæmpe dem, når de opstår. Desuden vil de, som nævnt tidligere, hjælpe med eventuel efterfølgende hævelse. De typiske præparater vil være paracetamol (Panodil) og Ibuprofen.
Afhængig af operationens art vil trådene enten forsvinde af sig selv inden for 15-20 dage, eller du skal besøge klinikken for at få dem fjernet. I så fald vil området også blive kontrolleret ved samme lejlighed. Der vil blive givet information om, hvordan det skal foregå i den specifikke situation i forbindelse med indgrebet.
Det tager normalt 2 - 4 måneder for implantatet at integrere i knoglen. For at sikre at knoglen er vokset omkring implantatet, tages der et røntgenbillede og udføres nogle kliniske undersøgelser.
Hvis det vurderes, at implantatet er stabilt som forventet, kan abutment og krone/protese monteres.
Abutmentet fungerer som forbindelsesled mellem implantatet i knoglen og kronen eller protesen. Det fastgøres til implantatet med en lille skrue og er normalt lavet af titanium, ligesom implantatet. I nogle tilfælde er implantatet skjult under tandkødet i helingsperioden, hvilket kræver et lille snit i tandkødet for at få adgang til implantatet og montere noget ovenpå.
For at fremstille den skræddersyede tanderstatning - krone/bro eller protese - skal der tages et aftryk af tænderne og implantatet. Hvis det er kroner eller broer, der skal laves som den endelige løsning på implantaterne, vil den endelige løsning typisk være klar 2-3 uger efter aftrykket er taget, mens det i visse tilfælde kan tage lidt længere tid, hvis der er tale om en aftagelig protese.
Abutment monteret på implantat
Kronen eller broen er normalt klar efter 2-3 uger fra aftrykket er taget. Hvis behandlingen er særligt æstetisk krævende, vil der typisk være 1 eller 2 konsultationer med den tandtekniker, der laver kronen. Dette sikrer, at de kender den præcise farve tanden skal have, og at de kan tilpasse den til den specifikke sag.
Kroner og broer er i dag som regel lavet af porcelæn, men hvis mange tænder skal erstattes, kan det blive aktuelt at lave et metalstel (titanium eller Cobalt Chrom) under porcelænet. Valget af materiale afhænger af de specifikke krav i den enkelte situation. Når en fortand skal erstattes, vil det være vigtigt at vælge et højæstetisk materiale, mens materialet til de bagerste kindtænder skal være meget holdbart til tygning.
Hvis de manglende tænder skal erstattes med en protese, vil der typisk allerede være en eksisterende protese, hvori der efterfølgende sættes trykknapper, så den sidder godt fast og ikke vipper eller generelt er løs.
I andre tilfælde laves der en helt ny protese efter aftrykstagning af implantaterne. Den specifikke behandling vil blive gennemgået, før behandlingen påbegyndes.
Kronen sat fast på implanatatet
På dagen for implantatoperationen anbefaler vi, at du om aftenen undgår tandbørstning og rengøring af tænderne. Dagen efter kan du begynde med normal tandbørstning, men undgå det opererede område. I stedet skal du skylle med en mundskyllevæske kaldet klorhexidin (0,2%). Skyl 2 gange dagligt i ca. 1 minut, og hold væsken stille i området. Der skal ikke “gurgles” eller gøres noget aktivt. Efter 1 minut spyttes væsken ud. Dette vil holde området rent, mens tandkødet og knoglen omkring implantatet får tid til at hele. Mundskyl skal udføres i minimum 1 uge, men du vil modtage yderligere instruktioner i forbindelse med operationen.
Hvis du har fået en midlertidig smileprotese, anbefaler vi, at du undgår at bruge den i hvert fald 2 uger efter operationen. Protesen holdes ren ved at børste den med en ren tandbørste, varmt vand og håndsæbe.
Når skylning med klorhexidin ikke længere er nødvendig, kan der let børstes i området. Tænder og tandkød i området skal holdes rene for at minimere risikoen for infektion.
Det er meget vigtigt at du holder godt rent omkring dine nye implantater, da god renhold er en forudsætning for et holdbart resultat. Hvis der ikke holdes ordentlig rent omkring de nye tænder, risikerer man at udvikle betændelse i tandkødet og knoglen omkring implantatet. Denne tilstand kaldes periimplantitis og kan føre til tab af knogle omkring implantatskruen. Derved vil implantatet ikke længere sidde ordentligt, og tilstanden kan i sidste ende resultere i, at implantatet må fjernes, hvilket betyder, at behandlingen er mislykket og skal laves om.
Generelt set skal der holdes rent på samme måde som omkring almindelige tænder. Det vil sige, at det er vigtigt både at børste med en almindelig tandbørste og at holde rent mellem tænderne/implantaterne med små mellemrumsbørster. Hvad der præcist skal gøres i den enkelte situation, vil være en snak, vi tager i forbindelse med montering af den endelige konstruktion. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte klinikken for at få en snak om, hvordan det vil være bedst at holde rent i den givne situation.
* Fotos viser behandling foretaget hos Tandlægerne i Lipkesgade.
** Illustrationer lånt fra tandlaegeforeningen.dk